Om

Naturlig bevægelse betyder helt konkret at bevæge sig naturligt, men for mig betyder det også at bevæge sig i naturen og naturens bevægelser.

Bevæge sig naturligt…Gør vi ikke det? Både ja og nej. Som helt spæde følger vi et naturligt mønster – vi lærer at holde hovedet selv, vende os, sidde, krybe, kravle og gå og samtidig udvikler hjernen og nervesystemet sig. Det er helt basale ting kroppen er kodet til at udvikle, ligesom vi også ser det hos dyrene – vores udvikling tager bare længere tid. Men det er herfra den mere naturlige udvikling ændrer sig og bliver mere en kulturel udvikling hos mennesket. Kulturen og det miljø vi vokser op i har ændret sig med tiden. Fra jeg var barn, mine forældre var børn og mine bedsteforældre osv. og vi er langt fra de omgivelser og det liv de levede helt tilbage i stenalderen. Men det er kulturen og miljøet, der har ændret sig, ikke så meget kroppen.

Når vi begynder at gå, får vi sko på. Det gælder de fleste her i Danmark. Det skyldes kulturen og det miljø vi vokser op i. I andre områder af verden er kulturen og miljøet anderledes og derfor er bare fødder måske mere naturligt der. Hvorfor gør vi det så ikke i Danmark? Der kan selvfølgelig være forskel rundt i Danmark i byen og på landet. I byerne, hvor vi har asfalterede veje, flisebelagte fortove, betonbelagte gulve, men også trægulve, flisegulve mm. Summasumarum er at det hele er meget jævnt, fast og hårdt og det er ikke særligt rart for fødderne at gå på i længere tid – det stimulerer ikke fødderne særligt positivt. Samtidig er det også kulturen at vi går med sko i byen. Der vil blive kigget noget, hvis vi fx tog på restaurant uden sko, hvis chefen gik barfodet rundt på kontoret mm. Det kommer selvfølgelig igen an på miljøet – der vil være steder, hvor det er helt naturligt.

Når vi kommer udenfor byerne, i skoven og på stranden, ser vi flere med bare fødder. Her er underlaget mere naturligt – græs, jord, sten, sand og vand, som er mere ujævnt og blødt. Det er mere behageligt for fødderne og stimulerer dem mere positivt. Selv sten – som lige umiddelbart ikke er så bløde og du som voksen ikke lige tænker på som “rart” for fødderne at gå på – har med deres ujævne overflade og bevægelighed en positiv indvirkning på fødderne og kroppen. Vi ser børnene løbe rundt på stranden, sten eller ej. De skal også lige vænne sig til det efter en vinter i sko og støvler, da det vil føles uvant og måske gøre ondt i starten, men når lysten og legen tager fat, så glemmer de det og løber helt naturligt rundt i det forskellige underlag. Det er her, hvor de fleste voksne stopper sig selv, når det gør lidt ondt eller føles uvant, så lader de hellere være. På den måde bliver det mere “naturligt” at gå med sko end uden. Hvorfor er det så ikke godt og naturligt? Læs mere her FODEN ER RODEN.

https://vimeo.com/226699003

At bevæge sig i naturen er at bruge det store fantastiske rum vi har lige udenfor vores hoveddør. Der hvor der er højt til loftet, hvor der er plads til at folde sig ud, men også gemme sig. Jeg bliver inspireret til at bevæge mig, når jeg kommer ud og især de steder, hvor der ikke er ret mange mennesker, hvor jeg kan være alene og gøre lige hvad der passer mig😉 Men jeg nyder også at tage andre med ud og undervise til lyden af bølgerne, fuglenes sang og mærke vinden, der strejfer vores kinder og solen der varmer vores kroppe. Jeg har undervist i flere år på Club La Santa på Lanzerote, men også ved både Roskilde Fjord og Limfjorden. Det er en helt anden stemning end i et motionscenter og en helt anden frihed,☀🍀🌊

Naturens bevægelser i form og dynamik inspirer mig. Det er er både de dynamiske bevægelser, som bølgen, der skyller ind over stranden, vinden der får træerne til at svaje og bladene til at sitre, dyrenes reflektoriske stræk mm. Men også de smukke former vi finder i naturen, med rosernes mange lag, solsikkens spiral, træstammernes gamle furer i barken, der på mange måder afspejler hvordan kroppen er bygget op og bevæger sig.

Naturen og bevægelse er vigtige elementer i mit liv helt privat, men jeg vil også meget gerne inddrage det mere og mere i mit arbejde og indrage DIG mere i det fantastiske univers via mine indlæg her på hjemmesiden.

Nogle af de emner jeg vil tage op er bl.a. hvordan vi tidligt skal lære at sidde stille, hvordan toilletter bliver højere og højere. Køkkener indrettes, så vi ikke skal bukke og række… arbejdspladser med ensartede monotone bevægelser. Løb som motion kontra nødvendighed. Og hvordan det påvirker de bevægelser vi naturligt er skabt til at kunne. Så kig gerne forbi her på min hjemmeside😃 Du kan også møde mig ude i den virkelige verden på mine hold eller til én af mine workshops og andre arrangementer🍀 Læs mere om det og om hvem jeg er og hvad jeg kan byde på under de andre emnefelter oppe i toppen🔝🌳